95% Aduan Pemerdagangan Manusia di Kemboja Adalah Benar
Toto

95% Aduan Pemerdagangan Manusia di Kemboja Adalah Benar

Seramai 176 suspek telah ditahan berhubung pelbagai kesalahan dan jenayah pemerdagangan manusia. Sebanyak 300 aduan telah dijawab kerana negara itu tertakluk kepada penelitian antarabangsa dengan kedutaan dan organisasi hk pirze menyertai seruan itu dan menggesa negara itu menangani penyeludupan manusia dengan lebih baik.

Kemboja Terus Membanteras Pemerdagangan Manusia
Seperti yang dilaporkan sebelum ini , Kemboja berusaha untuk membendung arus pemerdagangan manusia dan sebahagian daripada ini bermakna menguatkuasakan langkah yang lebih ketat. Itulah sebabnya Perdana Menteri Hun Sen mengesahkan bahawa tindakan keras yang bermula tahun ini telah menyebabkan berpuluh-puluh suspek ditangkap. Operasi polis dijalankan sepanjang tempoh antara 18 Ogos dan 18 September, dan mereka memberi tumpuan kepada menangani perjudian haram secara eksklusif di tempat-tempat seperti Sihanoukville, kawasan sarang bagi kesalahan sedemikian, yang dikaitkan dengan pemerdagangan manusia.

Laporan tempatan oleh The Khmer Times, sebuah akhbar, telah mendapati bahawa dalam 95% daripada semua aduan, terdapat alasan yang sah untuk Keluaran Sidney berbuat demikian. Pada hari Ahad, Pentadbiran Wilayah Preah Sihanouk selanjutnya mengesahkan bahawa hampir 500 pekerja asing telah diselamatkan dari komune Sihanoukville Bei dalam tempoh tujuh hari, menjadikannya antara jumlah terbesar dalam rekod.

Kemboja telah mengalami kemerosotan dalam bilangan pelancongannya apabila perniagaan dan pengembara kedua-duanya menjauhi negara itu, memberi amaran oleh kerajaan negara supaya tidak melawat. Sementara itu, Sihanoukville terus menjadi sarang jenayah terancang melalui perjudian dalam talian haram dan tarikan pekerja asing yang akhirnya disimpan sebagai hamba di tapak dan dipaksa melakukan jenayah.

Terdapat beberapa kes di mana pekerja berjaya melarikan diri daripada majikan mereka dan menjadi tajuk utama media, menjadikan Kemboja dalam keadaan yang lebih teruk. Salah satunya ialah kes 40 pekerja Vietnam yang berenang menyeberang kembali ke Vietnam selepas disimpan dalam keadaan tidak berperikemanusiaan di Sihanoukville.

Melawan Isu Akan Mengambil Masa
Kemboja berhenti mengeluarkan lesen untuk kasino dalam talian pada 2019 tetapi gagal menjalankan langkah penguatkuasaan yang sewajarnya yang mengakibatkan jenayah semakin berleluasa. Pada mulanya, pihak berkuasa SGP Hari Ini tempatan acuh tak acuh tentang ancaman yang ditimbulkan oleh perut Sihanoukville, tetapi mereka kini sedar bahawa kesejahteraan negara dan reputasi antarabangsa bergantung semata-mata pada seberapa pantas masalah berleluasa ini ditangani.

Perdana Menteri Sen telah mengeluarkan perintah pada hari Isnin bahawa mana-mana pegawai yang didapati membantu atau mengabaikan tanggungjawab mereka berhubung menangani pemerdagangan manusia akan disingkirkan daripada jawatan mereka dan mungkin menghadapi akibat undang-undang.