VICI untuk memperoleh baki 49.9% kepentingan dalam MGM Grand dan Mandalay Bay
Toto

VICI untuk memperoleh baki 49.9% kepentingan dalam MGM Grand dan Mandalay Bay

Vici Properties telah bersetuju untuk memperoleh baki pegangan dalam MGM Grand Las Vegas dan Mandalay Bay daripada Blackstone untuk $1.27bn.

AS.- Blackstone dan VICI Properties telah memeterai perjanjian muktamad di mana VICI akan memperoleh 49.9 peratus kepentingan Blackstone dalam usaha macau prize sama yang memiliki MGM Grand Las Vegas dan Mandalay Bay Resort . VICI sudah memiliki 50.1 peratus daripada usaha niaga itu.

Urus niaga itu bernilai kira-kira $1.27bn tunai. Hutang peringkat hartanah mempunyai baki pokok $3bn, matang pada 2032, dan menanggung faedah pada kadar tetap 3.558 peratus setahun hingga Mac 2030.

Hartanah itu, yang terletak di hujung selatan Las Vegas Strip , tertakluk kepada perjanjian pajakan tiga bersih sedia ada antara usaha sama dan MGM Resorts International . Pajakan itu akan menjana sewa tahunan kira-kira $310 juta apabila bermulanya kenaikan sewa seterusnya pada 1 Mac 2023.

Jon Gray , presiden dan ketua pegawai operasi Blackstone Real Estate Income Trust, Inc. (BREIT), berkata, “VICI Properties telah menjadi rakan kongsi yang cemerlang dalam aset ini dan kami amat berbesar hati kerana telah memberikan pulangan yang luar biasa untuk pelabur BREIT kami. Las Vegas terus menjadi pasaran keyakinan tinggi untuk Blackstone.”

Edward Pitoniak , ketua pegawai eksekutif VICI Properties, berkata, “Kami telah berbesar hati untuk menjadi rakan kongsi BREIT dalam usaha sama MGM Grand Las Vegas / Mandalay Bay dan transaksi ini menunjukkan lagi keupayaan SGP Hari Ini Blackstone dan VICI untuk bekerjasama secara produktif, sekarang dan pada masa hadapan. Kami teruja untuk melanjutkan pelaburan kami di MGM Grand Las Vegas dan Mandalay Bay, dua daripada resort terbesar dan berkualiti tinggi dalam apa yang kami percaya sebagai destinasi percutian dan konvensyen dengan prospek permintaan masa depan yang paling menarik.

“Urus niaga ini juga memberi kami peluang untuk mengembangkan lagi perkongsian kami dengan MGM Resorts International kerana mereka ingin memanfaatkan daya hidup yang semakin meningkat di South Strip.”

Scott Trebilco , pengarah urusan kanan Blackstone Real Estate, berkata, “Penjualan aset ini merupakan hasil yang sangat baik untuk pelabur BREIT kami dan membolehkan kami menumpukan lagi portfolio BREIT dalam sektor pertumbuhan tertingginya, termasuk logistik dan perumahan sewa.”

Pajakan tiga kali ganda bersih MGM Grand Las Vegas / Mandalay Bay mempunyai baki tempoh pajakan awal kira-kira 27 tahun (tamat pada 2050) dengan dua pilihan pembaharuan penyewa selama sepuluh tahun. Sewa di bawah perjanjian pajakan meningkat setiap tahun pada 2 peratus hingga 2035 (tahun 15 tempoh pajakan awal) dan selepas itu pada lebih besar 2 peratus atau CPI (tertakluk kepada siling 3 peratus).

VICI Properties bercadang untuk membiayai urus niaga melalui gabungan tunai di tangan, hasil daripada penyelesaian perjanjian jualan ekuiti hadapan tertunggak Keluaran Sidney sedia ada dan andaian baki 49.9 peratus hutang peringkat hartanah sedia ada. VICI menjangkakan urus niaga itu akan meningkat dengan serta-merta kepada AFFO sesaham selepas ditutup.

Urus niaga itu tertakluk kepada syarat penutupan biasa dan dijangka selesai pada awal suku pertama 2023.

Kedua-dua hartanah itu mempunyai gabungan 11,000 bilik dan suite, termasuk hotel Four Season dan Delano serta beberapa tempat hiburan. Terdapat 321,000 kaki persegi ruang permainan dengan 191 permainan meja dan 2,235 mesin slot dan permainan meja elektronik bersama-sama dengan 3m kaki persegi kemudahan pameran dan mesyuarat. MGM baru-baru ini mengumumkan rancangan untuk membelanjakan $100 juta untuk merombak Pusat Konvensyen Mandalay.